לפי גדעון ארן טרור וטרור מתאבדים בפרט (להלן ט"מ) מטילים צל כבד על העולם מזה שנות דור. לזוועת ואימת הט”מ יש נוכחות אקוטית ואפקט טראומתי במיוחד בישראל בת זמננו. כמו בהרבה מקומות אחרים על פני תבל, גם באזורי העימות היהודי-פלסטיני, הט”מ מציב אתגרים בפני פרטים ובפני מדינות ולאומים, קהילות ותרבויות.
מאת: פרופ' גדעון ארן
הט”מ מעורר שאלות של בטחון פיסי ואיכות חיים (well being) המחייבות פתרון ברמה פוליטית, טקטית ואסטרטגית. הט”מ מעורר גם שאלות אידיאולוגיות, פילוסופיות ואתיות. טבעי שאף הדת תידרש לנושא הט”מ. כך במיוחד מפני שהט”מ נוגע במישרין ובמוקצן בסוגיות של חיים ומוות, סבל וצדק. הט”מ מזוהה בכל מקרה עם הדת, ליתר דיוק עם קבוצות דתיות מוגדרות, מכיוון שהוא מופיע בדרך כלל בהקשר לסכסוכים בין-דתיים ומכיוון שיוזמיו, מבצעיו והמעודדים אותו מכריזים על הנעתם ויעדיהם הדתיים.
גדעון ארן טוען כי על הדת, או, שוב, על הדתות השונות לפרש ולתרץ את הט”מ לא רק במקרה שהן תומכות בו, אלא גם כשהן רק צופות בו מהצד, ולא כל שכן כשהט”מ מכוון כנגדן ופוגע במאמיניהן. על דתיותם של טרוריסטים וקבוצת ההתייחסות שלהם כבר נכתב למכביר.
ומה על דתיותם של קורבנות הט”מ? ודתיות המתמודדים עם תוצאותיו הקטלניות? הט”מ האסלאמי כבר זכה לתשומת לב מחקרית, בין השאר בגלל מימדיו הגלובאליים והספקטקולאריים. ומה על הצד היהודי במשוואת הט”מ? במקרה אחרון זה מוטב להסיט את תשומת הלב מבירור המקורות הדתיים שמצדיקים ומניעים את הט”מ, לתיאור וניתוח ההתמודדות הדתית עם האיפאקט החמור של הט”מ.
מתוך המאמר "Contemporary Jewish Mysticism and Palestinian Suicide Bombing", שנכתב על ידי פרופסור גדעון ארן, האוניברסיטה העברית, ירושלים.